Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

U Nedjelju 6. Svibnja hlebinski su vatrogasci tradicionalno proslavili dan Sv. Florijana , zaštitnika vatrogastva. Članice i članovi DVD Hlebine okupili su se ispred vatrogasnoga doma te u svečanom stroju sa barjacima na čelu pošli u crkvu SV. Katarine na misu u čast svoga patrona. U svojoj homiliji vlč. gosp. Leon Lozančić naglasio je kako je pomagati braći ljudima u nevoljama lijep način kako se služi Bogu te zahvalio vatrogascima na njihovome zalaganju i zazvao na njih zagovor Sv. Florijana i Božji blagoslov.

Nakon Sv. mise ispred vatrogasnoga doma članicama i članovima DVD Hlebine dodjeljena su priznanja za 10 i 20 godina članstva u drušvu.

Isto tako vatrogasci su primili i diplome za vatrogasna zvanja . Tako su neki članovi položili ispit za zvanje „vatrogasac“ i također za zvanje „vatrogasni dočasnik „ a po prvi puta četiri vatrogasca DVD-a Hlebine položili su ispit za gašenje požara uz uporabu dišnih aparata te dobili odgovarajuće svjedodžbe.

U tome dijelu vatrogascima se prigodnim riječima obratio i zamjenik načelnice Općine Hlebine gosp. Anđelko Belec . Uz čestitke vatrogascima na njihovom prazniku i zahvalu na njihovom radu naglasio je kako je lijepo vidjeti mlade vatrogasce , što nam daje nadu u opstojnost društva.

Ovim događanjem počelo je obilježavanje mjeseca Svibnja koji je u vatrogastvu mjesec zaštite od požara . Aktivnosti će se nastaviti tijekom mjeseca radnim akcijama i vježbama.

           Radionica održana 21. ožujka 2018. godine u našoj Galeriji naivne umjetnosti pod nazivom „Pisani podravski Vuzem“ okupila je brojne sudionice iz okolnih općina koje su savladale umijeće ukrašavanja uskrsnih pisanica pomoću voska. Navedeno umijeće ima status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, koji obavezuje nositelje umijeća ne samo na njegovo čuvanje, već i prenošenje na brojne druge generacije.

Tijekom radionice prezentiran je način izrade pisanica iz Molvi i Đelekovca, a nositeljice aktivnosti bile su gospođa Spomenka Žufika (Hrvatsko srce Molve) i Ljubica Celiščak (Udruga žena Đelekovec). Osim pisanica prikazan je dio običaja vezan uz Cvjetnicu kroz prezentaciju načina izrade i ukrašavanja pušleka od grančica i cvijeća koje su djevojčice i djevojke nosile na blagoslov.

O običajima i postupcima vezanima uz uskrsne blagdane govorila je etnologinja Vesna Peršić Kovač, a u radionici su sudjelovale članice KUD-a Hlebine, Udruge žena Đelekovec, KUD-a Delovi i udruge Hrvatsko srce Molve, te zainteresirani mještani Hlebina i okolice, kao i načelnica općine Hlebine.

Pod pokroviteljstvom Lovačkog saveza Koprivničko-križevačke županije na streljani Lovačke udruge „Lisica“ Hlebine 29. svibnja 2016. godine održano je županijsko prvenstvo u gađanju glinenih golubova u lovnom streljaštvu disciplina «trap». U ime organizatora Lovačkog saveza Koprivničko-križevačke županije i domaćina Lovačke udruge „Lisica“ Hlebine prisutne natjecatelje i goste pozdravio je Krunoslav Arač član izvršnog odbora Lovačkog saveza Koprivničko-križevačke županije, a ujedno i predsjednik lovačke udruge domaćina, te načelnica općine Hlebine Božica Trnski. O načinu i propozicijama govorio je voditelj za lovno streljaštvo županijskog saveza Ivan Crnković. Prvenstvo je prvim hicem otvorila načelnica općine Hlebine. Natjecalo se 14 ekipa i 5 pojedinaca, a gađalo se je dva puta po 15 meta. U ekipnom poretku prvo mjesto osvojila je po treći puta zaredom ekipa domaćina LU „Lisica“ Hlebine s 123 pogodaka, drugo mjesto je osvojila ekipa LU „Srndać“ Koprivnica s 118 pogodaka, a treće ekipa LU „Fazan“ Ruševacs 117 pogodaka. Najbolji pojedinac bio je Ivan Crnković član LU “Lisica“ Hlebine s 42 pogotka, a u finalnu seriju se je plasirao i Ivan Peradin koji je s 34 pogotka osvojio 6. mjesto. Najboljim ekipama i pojedincima pehare je uručila načelnica općine Hlebine Božica Trnski.

 

 

Na slici ekipa županijskih prvaka LU „Lisica“ Hlebine (s lijeva:Zlatko Belec, Damir Mehkek, Božica Trnski načelnica općine Hlebine, Božidar Vukonić, Ivan Crnković, Damir Markušić i Luka Peradin).

Na svetkovinu Tijelova 26. svibnja, održana je Sveta misa koju je predvodio župnik Leon Lozančić, a nakon Sv. mise održana je Tijelovska procesija. Brojni župljani uključili su se u pripremu postaja, a tu je i dugogodišnja tradicija da u Tijelovskoj procesiji sudjeluju vatrogasci DVD-a Hlebine koji su nosili „nebo“. Uz pratnju crkvenog zbora,te mnogobrojnih mještana i bacanje cvjetnih latica djece, obišli su četiri postaje koje su bile postavljene od crkve do škole u Hlebinama. Nakon procesije uslijedio je povratak u crkvu na završnu molitvu i blagoslov.

 

Od 20. do 22. svibnja 2016. Godine u Društvenom domu u sklopu Galerije naivne umjetnosti Hlebine održana je 3. Međunarodna umjetnička kolonija „ALPE ADRIA SRCE NAIVE“.

Manifestacija se održava u partnerstvu Koprivničko-križevačke županije , Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Muzeja grada Koprivnice, Udruge hlebinskih slikara i kipara naive , Općine Hlebine,Turističkog društva Ptuj i DLU RIFNIK iz Šentjura(SLO), Folklorne grupe „Hajdenjaki“ Unterpullendorf i LIKUD-a (A)te Centra za kulturu Letenye (HU).

Umjetnička kolonija „Alpe Adria srce naive“ je organizirana sa svrhom promocije naivne i tradicionalne umjetnosti u regijama članicama Saveza Alpe Jadran, te je okupila umjetnike iz regija članica Saveza. Organizatori su osigurali smještaj u kućama hlebinskih umjetnika za sudionike umjetničke kolonije iz regija izvan Hrvatske (Austrija, Slovenija, Mađarska), te obroke i osvježenje za sve sudionike. Za sve sudionike umjetničke kolonije bio je osiguran pribor i materijal za slikanje.

Umjetničku koloniju „Alpe Adria srce naive“ je službeno otvorio zamjenik župana Darko Sobota koji je naglasio važnost naive za Koprivničko-križevačku županiju s obzirom da je to jedan od načina prezentacije Županije diljem svijeta te je uputio zahvalu svima koji sudjeluju u ovoj manifestaciji.

Pored zamjenika Sobote, u ime organizatora i domaćina obratili su se predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Zlatko Kolarek te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski. Nakon otvorenja uslijedio je domjenak, a za dobro raspoloženje u petak i subotu pobrinuli su se „Najstareši hlebinski mužikaši“

 

FOTOGALERIJA

 

U Četvrtak 5. Svibnja , a povodom dana vatrogastva Hlebine su posjetili djelatnici DUZS iz centrale uprave u Zagrebu . Delegaciju je predvodio Glavni vatrogasni zapovjednik RH gosp. Slavko Tucaković , a sa njime je bila i načelnica škole za vatrogastvo te načelnici pojedinih službi u DUZS .
Gosti su obišli Galeriju naivne umjetnosti , a zatim obišli i galeriju Josip Generalić te rodnu kuću Ivana Generalića .Nakon vrlo ljubaznog dočeka u galerijama i lijepe prezentacije postava galerije izrazili su iznimno zadovoljstvo viđenim .

Poslije obilaska naših znamenitosti , u prostorijama općine Hlebine djelatnike DUZS primila je i pozdravila načelnica općine Hlebine gđa. Božica Trnski , te su u razgovoru dotaknute teme od interesa za suradnju općine i DUZS .

U društvenom domu u Hlebinama 16. travnja 2016. godine, održana je izborna skupština Udruge hlebinskih slikara i kipara. Skupštini si se odazvali i predstavnici drugih udruga iz Hlebina, a ispred Općine Hlebine rad skupštine su pratili načelnica općine gđa. Božica Trnski, njen zamjenik Hrvoje Gaži i predsjednik općinskog vijeća Marijan Hontić. Nakon pozdravnih riječi predsjednika Zlatka Kolareka i biranja radnih tijela skupštine, podneseni su izvještaji za prošlu godinu te plan rada za 2016. godinu. Svi izvještaji su prihvačeni kao i izbor novog upravnog odbora kojeg čine članovi: Zlatko Kolarek, Stjepan Pongrac, Nadica Belec, Marko Kolarek, Ivana Matina, Branko Matina i Zlatko Štrfiček.

Načelnica Općine Hlebine gđa. Božica Trnski istaknula je kako je ponosna na naše slikare i kipare što su svojim radom oplemenili našu općinu. Čestitala im na uspješnom radu u 2015. godini te naglasila da će Općina Hlebine i dalje nastaviti dobru suradnju sa udrugom.

Nakon službenog dijela slijedilo je druženje uz „najstareše hlebinske mužikaše“.

 

Designed by: Logo Georg