Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

U Nedjelju 6. Svibnja hlebinski su vatrogasci tradicionalno proslavili dan Sv. Florijana , zaštitnika vatrogastva. Članice i članovi DVD Hlebine okupili su se ispred vatrogasnoga doma te u svečanom stroju sa barjacima na čelu pošli u crkvu SV. Katarine na misu u čast svoga patrona. U svojoj homiliji vlč. gosp. Leon Lozančić naglasio je kako je pomagati braći ljudima u nevoljama lijep način kako se služi Bogu te zahvalio vatrogascima na njihovome zalaganju i zazvao na njih zagovor Sv. Florijana i Božji blagoslov.

Nakon Sv. mise ispred vatrogasnoga doma članicama i članovima DVD Hlebine dodjeljena su priznanja za 10 i 20 godina članstva u drušvu.

Isto tako vatrogasci su primili i diplome za vatrogasna zvanja . Tako su neki članovi položili ispit za zvanje „vatrogasac“ i također za zvanje „vatrogasni dočasnik „ a po prvi puta četiri vatrogasca DVD-a Hlebine položili su ispit za gašenje požara uz uporabu dišnih aparata te dobili odgovarajuće svjedodžbe.

U tome dijelu vatrogascima se prigodnim riječima obratio i zamjenik načelnice Općine Hlebine gosp. Anđelko Belec . Uz čestitke vatrogascima na njihovom prazniku i zahvalu na njihovom radu naglasio je kako je lijepo vidjeti mlade vatrogasce , što nam daje nadu u opstojnost društva.

Ovim događanjem počelo je obilježavanje mjeseca Svibnja koji je u vatrogastvu mjesec zaštite od požara . Aktivnosti će se nastaviti tijekom mjeseca radnim akcijama i vježbama.

U Subotu 17. 12. 2016. DVD Hlebine svečano je obilježilo 125 godina rada i opstojnosti društva. U svojem izvješću predsjednik društva Stjepan Štrfiček naglasio je vezanost mjesta i njegovih vatrogasaca. Iako malobrojna i sa malim proračunom Općina Hlebine ulaže u opremanje DVD-a. Tako su u proteklom petogodišnjem razdoblju nabavljeni vatrogasni kombi i navalno vozilo. Ništa manje važno nije bilo niti obučavanje vatrogasnih kadrova , kako bi društvo bilo usklađeno za Zakonom o vatrogastvu. Tako su zapovjednik društva Ivan Štrfiček i njegova zamjenica Melita Bregović u republičkom MUP-u položili ispite za vatrogasce sa posebnim ovlastima i odgovornostima.

Načelnica općine Hlebine Božica Trnski u ime pokrovitelja ove proslave pozdravila je skup zahvalivši se svim generacijama hlebinskuh vatrogasaca za njihovo služenje svojemu mjestu.“ I dalje ćemo u okviru svojih mogućnosti pomagati rad DVD-a kako bi bili što bolje opremljeni i spremni za moguće intervencije“ , naglasila je načelnica.

„I manja društva mogu svojim zalaganjem pokazati spremnost za pomaganje potrebnima“naglasio je dopredsjednik ŽVZ Ivan Golubić u svojem obraćanju skupu, što se je pokazalo prilikom poplava, a isto tako kod migrantske krize.

Skupštinu je uveličalo cijelo vodstvo općine, sve hlebinske udruge te okolna vatrogasna društva. Po svršetku rada upriličeno je vatrogasno druženje.

 

 

Općina Hlebine gostovala je 23.10.2016. na Televiziji Celje u emisiji „V Nedeljo pod lipo“. Osim načelnice Božice Trnski općinu su predstavljali predstavnici DVD-a Hlebine, LU „Lisica“, NK „Lipa“, Galerija „Josip Generalić“ i Udruga hlebinskih slikara i kipara naive koji su se predstavili sa svojim djelima. Tokom emisije hlebinski slikari i kipari su stvarali svoja djela te su tako pokazali kako nastaje naivna umjetnost. Važno je spomenuti da su se sa par pjesama predstavili i Najstareši hlebinski mužikaši. Također je u toj emisiji sudjelovao i KUD Hlebine koji se predstavio sa 3 recitacije i sa 3 plesa. Na samom početku emisije članica KUD-a Vesna Alečković otvorila emisiju sa pjesmom „Oj Hlebine“, a tokom emisije je još otpjevala i „Podravina ravna“. Osim što se svaka hlebinska udruga predstavila sa nekoliko rečenica u emisiji smo se predstavili i sa starim kolačima kao što su razne vrste diganih kolača, pogače, te razne vrste klipiča.

Snimka TV emisije "V nedeljo pod lipo"

FOTOGALERIJA

Na svetkovinu Tijelova 26. svibnja, održana je Sveta misa koju je predvodio župnik Leon Lozančić, a nakon Sv. mise održana je Tijelovska procesija. Brojni župljani uključili su se u pripremu postaja, a tu je i dugogodišnja tradicija da u Tijelovskoj procesiji sudjeluju vatrogasci DVD-a Hlebine koji su nosili „nebo“. Uz pratnju crkvenog zbora,te mnogobrojnih mještana i bacanje cvjetnih latica djece, obišli su četiri postaje koje su bile postavljene od crkve do škole u Hlebinama. Nakon procesije uslijedio je povratak u crkvu na završnu molitvu i blagoslov.

 

U Četvrtak 5. Svibnja , a povodom dana vatrogastva Hlebine su posjetili djelatnici DUZS iz centrale uprave u Zagrebu . Delegaciju je predvodio Glavni vatrogasni zapovjednik RH gosp. Slavko Tucaković , a sa njime je bila i načelnica škole za vatrogastvo te načelnici pojedinih službi u DUZS .
Gosti su obišli Galeriju naivne umjetnosti , a zatim obišli i galeriju Josip Generalić te rodnu kuću Ivana Generalića .Nakon vrlo ljubaznog dočeka u galerijama i lijepe prezentacije postava galerije izrazili su iznimno zadovoljstvo viđenim .

Poslije obilaska naših znamenitosti , u prostorijama općine Hlebine djelatnike DUZS primila je i pozdravila načelnica općine Hlebine gđa. Božica Trnski , te su u razgovoru dotaknute teme od interesa za suradnju općine i DUZS .

Na blagdan Velike Subote a u sklopu Vazmenoga bdijenja i klanjanja na Isusovu Grobu i ove godine održana je jedna stara hlebinska tradicija. Hlebinski vatrogasci su tijekom bdijenja davali stražu kraj Groba.Velika većina članova i članica DVD Hlebine mijenjala se tijekom čitavoga dana svakih pola sata na straži.Nadamo se da ćemo i idućih godina zaslužiti takovu izuzetnu čast i time nastaviti jednu lijepu tradiciju našega sela Hlebine.

 

U subotu 05. ožujka 2016. godine održana je redovna 125. godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hlebine. Skupštini se je odazvalo desetak vatrogasnih društava iz okolice , predstavnici svih udruga koje djeluju na području općine Hlebine, a ispred Općine Hlebine rad skupštine su pratili načelnica općine gđa. Božica Trnski sa svojim zamjenikom , vijećnici općinskog vijeća i potpredsjednik VZŽ Koprivničko-Križevačke Golubić Ivan.

Skupštinu je otvorio predsjednik Stjepan Štrfiček koji je pozdravio sve prisutne , te su nakon toga prezentirana izvješća upravnog odbora, zapovjedništva, blagajnika , nadzornog odbora i plan rada za 2016. godinu. Zapovjednik društva pobrojao je aktivnosti članova društva u intervencijama , a isto tako naglasak dao na činjenicu stalnoga stručnoga  usavršavanja postrojbe. Posebno su pohvaljeni svi članovi DVD-a koji su sudjelovali na dežurstvu povodom migrantske krize. Na dežurstvu je sudjelovalo 11 vatrogasaca DVD-a Hlebine. Sva izvješća i planovi jednoglasno su usvojeni.

Skupštini su se obratili načelnica Općine Hlebine Božica Trnski , zapovjednik VZO Ivica Hrženjak i potpredsjednik VZŽ Ivan Golubić. Načelnica Općine Hlebine Božica Trnski zahvalila se društvu na radu i zalaganju i dodala da će Općina i dalje u okviru svojih mogućnosti pratiti rad društva kako bi ono dostiglo razinu opremljenosti koju nalaže zakon.

Nakon službenog dijela uslijedilo je druženje vatrogasaca i njihovih uzvanika i gostiju.

Designed by: Logo Georg