Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

U Subotu 17. 12. 2016. DVD Hlebine svečano je obilježilo 125 godina rada i opstojnosti društva. U svojem izvješću predsjednik društva Stjepan Štrfiček naglasio je vezanost mjesta i njegovih vatrogasaca. Iako malobrojna i sa malim proračunom Općina Hlebine ulaže u opremanje DVD-a. Tako su u proteklom petogodišnjem razdoblju nabavljeni vatrogasni kombi i navalno vozilo. Ništa manje važno nije bilo niti obučavanje vatrogasnih kadrova , kako bi društvo bilo usklađeno za Zakonom o vatrogastvu. Tako su zapovjednik društva Ivan Štrfiček i njegova zamjenica Melita Bregović u republičkom MUP-u položili ispite za vatrogasce sa posebnim ovlastima i odgovornostima.

Načelnica općine Hlebine Božica Trnski u ime pokrovitelja ove proslave pozdravila je skup zahvalivši se svim generacijama hlebinskuh vatrogasaca za njihovo služenje svojemu mjestu.“ I dalje ćemo u okviru svojih mogućnosti pomagati rad DVD-a kako bi bili što bolje opremljeni i spremni za moguće intervencije“ , naglasila je načelnica.

„I manja društva mogu svojim zalaganjem pokazati spremnost za pomaganje potrebnima“naglasio je dopredsjednik ŽVZ Ivan Golubić u svojem obraćanju skupu, što se je pokazalo prilikom poplava, a isto tako kod migrantske krize.

Skupštinu je uveličalo cijelo vodstvo općine, sve hlebinske udruge te okolna vatrogasna društva. Po svršetku rada upriličeno je vatrogasno druženje.

 

 

Općina Hlebine gostovala je 23.10.2016. na Televiziji Celje u emisiji „V Nedeljo pod lipo“. Osim načelnice Božice Trnski općinu su predstavljali predstavnici DVD-a Hlebine, LU „Lisica“, NK „Lipa“, Galerija „Josip Generalić“ i Udruga hlebinskih slikara i kipara naive koji su se predstavili sa svojim djelima. Tokom emisije hlebinski slikari i kipari su stvarali svoja djela te su tako pokazali kako nastaje naivna umjetnost. Važno je spomenuti da su se sa par pjesama predstavili i Najstareši hlebinski mužikaši. Također je u toj emisiji sudjelovao i KUD Hlebine koji se predstavio sa 3 recitacije i sa 3 plesa. Na samom početku emisije članica KUD-a Vesna Alečković otvorila emisiju sa pjesmom „Oj Hlebine“, a tokom emisije je još otpjevala i „Podravina ravna“. Osim što se svaka hlebinska udruga predstavila sa nekoliko rečenica u emisiji smo se predstavili i sa starim kolačima kao što su razne vrste diganih kolača, pogače, te razne vrste klipiča.

Snimka TV emisije "V nedeljo pod lipo"

FOTOGALERIJA

Na svetkovinu Tijelova 26. svibnja, održana je Sveta misa koju je predvodio župnik Leon Lozančić, a nakon Sv. mise održana je Tijelovska procesija. Brojni župljani uključili su se u pripremu postaja, a tu je i dugogodišnja tradicija da u Tijelovskoj procesiji sudjeluju vatrogasci DVD-a Hlebine koji su nosili „nebo“. Uz pratnju crkvenog zbora,te mnogobrojnih mještana i bacanje cvjetnih latica djece, obišli su četiri postaje koje su bile postavljene od crkve do škole u Hlebinama. Nakon procesije uslijedio je povratak u crkvu na završnu molitvu i blagoslov.

 

U Četvrtak 5. Svibnja , a povodom dana vatrogastva Hlebine su posjetili djelatnici DUZS iz centrale uprave u Zagrebu . Delegaciju je predvodio Glavni vatrogasni zapovjednik RH gosp. Slavko Tucaković , a sa njime je bila i načelnica škole za vatrogastvo te načelnici pojedinih službi u DUZS .
Gosti su obišli Galeriju naivne umjetnosti , a zatim obišli i galeriju Josip Generalić te rodnu kuću Ivana Generalića .Nakon vrlo ljubaznog dočeka u galerijama i lijepe prezentacije postava galerije izrazili su iznimno zadovoljstvo viđenim .

Poslije obilaska naših znamenitosti , u prostorijama općine Hlebine djelatnike DUZS primila je i pozdravila načelnica općine Hlebine gđa. Božica Trnski , te su u razgovoru dotaknute teme od interesa za suradnju općine i DUZS .

Na blagdan Velike Subote a u sklopu Vazmenoga bdijenja i klanjanja na Isusovu Grobu i ove godine održana je jedna stara hlebinska tradicija. Hlebinski vatrogasci su tijekom bdijenja davali stražu kraj Groba.Velika većina članova i članica DVD Hlebine mijenjala se tijekom čitavoga dana svakih pola sata na straži.Nadamo se da ćemo i idućih godina zaslužiti takovu izuzetnu čast i time nastaviti jednu lijepu tradiciju našega sela Hlebine.

 

U subotu 05. ožujka 2016. godine održana je redovna 125. godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hlebine. Skupštini se je odazvalo desetak vatrogasnih društava iz okolice , predstavnici svih udruga koje djeluju na području općine Hlebine, a ispred Općine Hlebine rad skupštine su pratili načelnica općine gđa. Božica Trnski sa svojim zamjenikom , vijećnici općinskog vijeća i potpredsjednik VZŽ Koprivničko-Križevačke Golubić Ivan.

Skupštinu je otvorio predsjednik Stjepan Štrfiček koji je pozdravio sve prisutne , te su nakon toga prezentirana izvješća upravnog odbora, zapovjedništva, blagajnika , nadzornog odbora i plan rada za 2016. godinu. Zapovjednik društva pobrojao je aktivnosti članova društva u intervencijama , a isto tako naglasak dao na činjenicu stalnoga stručnoga  usavršavanja postrojbe. Posebno su pohvaljeni svi članovi DVD-a koji su sudjelovali na dežurstvu povodom migrantske krize. Na dežurstvu je sudjelovalo 11 vatrogasaca DVD-a Hlebine. Sva izvješća i planovi jednoglasno su usvojeni.

Skupštini su se obratili načelnica Općine Hlebine Božica Trnski , zapovjednik VZO Ivica Hrženjak i potpredsjednik VZŽ Ivan Golubić. Načelnica Općine Hlebine Božica Trnski zahvalila se društvu na radu i zalaganju i dodala da će Općina i dalje u okviru svojih mogućnosti pratiti rad društva kako bi ono dostiglo razinu opremljenosti koju nalaže zakon.

Nakon službenog dijela uslijedilo je druženje vatrogasaca i njihovih uzvanika i gostiju.

GVZ RH Slavko Tucaković, nije zaboravio  one koji su mu pomagali, na bilo koji način, u zadnjih nekoliko godina njegovog rada u vrhu hrvatskog vatrogastva. Nije zaboravio ni vatrogasce u kolijevci naivnog slikarstva u Hlebinama.

Subotnje prijepodne iskoristio je za posjet DVD Hlebine i naravno, nije došao praznih ruku. Pregršt osobne ali  i operativne opreme vrijednosti cca 25.000 kn došlo je u spremište stožernog DVD-a u općini Hlebine. Predsjednik društva Stjepan Štrfiček, nije krio svoje zadovoljstvo doniranom opremom i od svega srca zahvalio je Tucakoviću i obećao svaku drugu pomoć koja je u domeni društva, njemu i Sektoru za vatrogastvo DUZS-a.

U kratkom razgovoru, dotakli su se problema sa kojima se društvo susreće i planova za budućnost, koji su temeljem skromnog proračuna općine Hlebine,  u skladu sa istim.

 

Designed by: Logo Georg