Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish
Gusjenice su se protekla dva tjedna bavile sa svojim projektom "Upoznajemo boje" kojim će se baviti tijekom cijele pedagoške godine. Cilj projekta je da se djeca kroz neposredno okruženje upoznaju s osnovnim bojama (crvena, plava, žuta i zelena) te da ih znaju prepoznati i imenovati u svojoj okolini. Prva faza projekta odnosila se na upoznavanje boja kroz slikovnice "Boje", Dugine boje" te "Gusjenicu prati i boje ćeš znati". Slušali smo pjesmice "Boje" i "Učimo boje". Priča o "Raznobojnom čudovištu" potaknula nas je da temperom i našim prstićima izradimo šarene gusjenice, ali i da crtamo/šaramo bojicama i flomasterima po papirima što se djeci od svega najviše svidjelo. Kroz ponuđene igre djecu se poticalo na pridruživanje, sparivanje, umetanje zadanih oblika prema boji. 
S daljnjim radom na projektu nastavljamo nakon božićnih i zimskih aktivnosti, s što smo do sad radili možete pogledati u našoj fotogaleriji.
 
 
 

U petak 24.11.2023.godine “Leptirići” su sudjelovali u projektu: “Predstavljanje kulturne baštine općine Hlebine” u Domu mladih. Svoje smo selo predstavili u nošnjama pjesmom “Oj Hlebine” poznatog hlebinskog pjesnika i majstora hlebinske škole naivnog kiparstva Martina Hegedušića, te stihovima: “Moje Lebine” Milana Sekirice. Iz turističke zajednice područja središnja Podravina direktor Nikola Cik zajedno sa djecom posadio je u našem vrtićkom dvorištu tepku krušku. Riječ je o očuvanju jedne vrste kruške koja je poznata pod nazivom tepka (Pyrus communis L). Smatramo ju jednom od starinskih voćnih sorti u Podravini jer je rasprostranjena u doba Vojne krajine, odnosno u 18. stoljeću kada su vladari Marija Terezija i Josip II. poticali podanike da kod svojih kuća sade ova stabla. Tepka može doživjeti više od stotinu godina. Djelić atmosfere možete pogledati u našoj fotogaleriji.

“Leptirići” su znatiželjno krenuli u istraživanje svemira. Cilj odabira upravo ovog projekta bio je zadovoljiti dječji interes za svemir, osobito za planete u Sunčevom sustavu, meteore i rakete, te im putem raznih materijala omogućiti da steknu određena znanja i predodžbe o njima u skladu s njihovom dobi. U čitavom projektu naglasak je na procesu učenja kroz igru, manipuliranje, razgovor i istraživanje.Kako bismo mogli ostvariti navedene ciljeve, prvo smo morali provjeriti koliko toga o svemiru djeca znaju i što o njemu misle, “Leptirići” su pokazali veliko predznanje o planetima i svemiru općenito. Izradili smo našu svemirsku postaju koju smo postavili u novi kutić “Svemir” kutić smo upotpunili svemirskom raketom, opremom za astronauta, teleskopom, knjigama, enciklopedijama, dječjim uradcima o Sunčevom sustavu i našoj planeti. Kako bi djeci približili planete sunčeva sustava i njihove nazive izradili smo svoj zajednički plakat. Ponuđenim raznim igrama na temu svemira razvijali smo preciznost, socijalne kompetencije u održavanju odnosa tijekom aktivnosti ( razgovaranje, dogovaranje, suradnju..) te stjecali znanja o svemiru kroz ponuđene poticaje.

18.11. s posebnom tugom u srcu sjećamo svih žrtava Domovinskog rata, posebno žrtve grada heroja Vukovara i Škabrnje.

I Gusjenice su dale svoj doprinos te su sa prijateljima iz starije skupine zapalile lampaše u spomen na sve stradale žrtve koje su zaslužne za stvaranje naše Domovine.

Svake godine u našem vrtiću prigodno obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Vukovara. S djecom smo na prikladan način razgovarali o događajima u Vukovaru tijekom Domovinskog rata. Pogledali smo video o vodotornju te izradili svoj vodotoranj od pedagoški neoblikovanog materijala, djeca predškolske dobi crtala su na osnovu promatranja vodotoranj i Vučedolsku golubicu, obojali smo svijeće za žrtve Vukovara u bojama Hrvatske zastave na koje smo zaljepili Hrvatski grb. Slušali smo prigodne pjesme: “Moja domovina” i “Moj Vukovar”. Ispred vrtića smo zapalili lampaše koje smo postavili u obliku srca te na taj način odali počast gradu heroju i svim žrtvama stradalima u ratu te zahvalili za slobodu u kojoj danas živimo.

31. Listopada “Leptirići” su obilježili “Svjetski dan štednje”. Važno je od malih nogu kod djece razvijati spoznaju o vrijednosti novca, ali i o blagodatima štednje tako smo mi tijekom cijelog tjedna razgovarali o novcu, izrađivali novčanice od papira te razgovarali o vrijednosti novca i važnosti štednje. Naučili smo da novcem možemo pomagati pa smo upravo to i činili s obzirom da sudjelujemo u projektu: “Škole za Afriku” sakupljali smo novac za djecu “Etiopije”. Formirali smo centar “Bankomat” u kojem su se djeca igrala simboličke igre, dodjeljujući si uloge bankar, bankarica, korisnik. Čitali smo prigodne priče:” Lav Štedislav”, “Obiteljski novac” a svako je dijete izradilo svoju kasicu-prasicu u koju će kasnije skupljati novčiće.

U našoj fotogaleriji možete pogledati što smo sve radili proteklog tjedna.

Iako malene Gusjenice ne razumiju pojam štednje i što se sve može štedjeti, ipak je važno od malih nogu djeci usađivati naviku da nešto čuvaju, vode brigu o tome. Mi smo Svjetski dan štednje, koji se obilježava 31.listopada, povezali s našim vrtićkim projektom "Škole za Afriku" koji ima cilj prikupljanja novčanih sredstava za pomoć u poboljšanju životnih uvjeta i obrazovanja djece Afrike. Ove je godine sav dobrovoljni novčani prihod namijenjen djeci Etiopije. Stoga su odgojiteljice za djecu organizirale aktivnosti u kojima su oni sudjelovali prema svojim mogućnostima. Pogledali smo lutkarski igrokaz "Cvrčak i mrav" koji govori o važnosti štednje, a kojeg su odgojiteljice kasnije priredile djeci uz pomoć plošnih lutkica. Potaknuli smo simboličku igru pvc.životinjama koje žive u Africi. Uz pomoć otisaka dlana nastali su lavovi, slonići, majmunčići, promatrali smo plakat afričke djece i još mnoštvo toga. U afričku kasicu djeca su ubacivala novčiće i svoj se djeci i roditeljima  zahvaljujemo od srca. Lijepo je i plemenito vlastitim primjerom učiti djecu kako je važno pomagati drugima te da se dobro dobrim vraća.

Designed by: Logo Georg