Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

Projekt: Upoznajmo boje


Afrika je džungla prava

Moj je cijeli svijet 
 Majčina sam kap rose na dlanu, 
 Njezin najveći osmjeh, 
 Svakom novom danu, 
 Njezin sam najnježniji cvijet,
 Na njenim mekim- toplim rukama...
 Moj je, 
 Čini se cijeli svijet! 
 Hvala ti majčice. 
 
 
 Majčin dan je poseban dan koji je posvećen svim majkama, a obilježava se svake godine drugu nedjelju u mjesecu svibnju. Svoju ljubav prema mami djeca su izrazila na razne načine. Cijeli smo tjedan pjevali pjesme i recitirali stihove posvećene mami, a kroz prigodne razgovore djeca su dala odgovore na pitanja: Kako se zove tvoja mama?, Opiši kako izgleda?, Što ti voliš raditi s svojom mamom?, Zašto je tvoja mama najbolja mama na svijetu?… svojim odgovorima pokazali su koliko poznaju svoju mamu i zašto im je važna. Crtali su portret mame, izrađivali kosu od cvijeća, čestitku koju su ukrasili po želji u obliku pregače koju su poklonili mamama, srce za mamu. Što smo sve radili možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Leptirići” su u utorak 14.5.2024. bili na cjelodnevnom izletu u Krašogradu. Po dolasku u ekopark dočekali su nas animatori koji su nas upoznali s aktivnostima koje su pripremili za nas te smo se počastili toplim kraš expressom i keksima. Djeca su se najviše obradovala vožnji Kraš express vlakom u kojem smo pjevali nama poznate pjesmice. Putem audiovizualne prezentacije upoznali smo se s izradom omiljenih slatkiša tvornice „Kraš.“ Nakon finog ručka imali smo interaktivnu radionicu izrade suvenira- „najdraži lik životinjskog carstva“, potom su uslijedile igre i natjecanja: mužnja mehaničke kravice, poligonske igre te zabava na dječjem igralištu - skakanje na trampolinima. Na kraju smo imali igru: “Potraga za blagom“ nakon koje je uslijedio povratak prema vrtiću gdje su nas željno dočekali roditelji. Kući smo ponjeli lijepe uspomene sa izleta.

U sklopu mjeseca zaštite od požara i blagdana sv.Florijana osmislili smo u vrtiću aktivnosti na temu vatrogasaca sa ciljem da se djeci približi važna uloga njihovog zanimanja. Kroz simboličke igre djeca su se upoznala sa dijelovima vatrogasne opreme i vatrogasnih vozila. Najviše veselja na dječjim licima izmamila je posjeta članova DVD - a Hlebine. Oni su djeci pokazali svoj vatrogasni kombi, objasnili čime se bave sa željom i nadom da se možda među njima nalaze neki budući vatrogasci.

Na dan svetog Florijana 4. svibnja, obilježili smo Međunarodni dan vatrogasaca. Kroz različite istraživačko spoznajne, stolno manipulativne , kreativne aktivnosti, priče i slikovnice djeca su se upoznala s svakodnevnim djelatnostima vatrogasaca i njihovim ulogama. Izradili smo plakat:  ”Vatrogasac”, vatrogasno vozilo, hidrant, vatru, upoznali se sa opremom koju vatrogasci koriste u radu, razgovarali o postupcima koji izazivaju požar, kako se ponašati kada uočimo požar, na koji broj zovemo vatrogasce. Posjetili su nas vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Hlebine koje smo dočekali pjesmom: “Požurite vatrogasci”. Djeca su imala prilike čuti zvukove sirene,sjediti u vatrogasnom vozilu, istražiti što se sve u vatrogasnom vozilu nalazi, vidjeti kako izgleda vatrogasno odjelo. Vatrogascima smo poklonili izrađeni plakat te im poželjeli mnogo sreće u daljnjem radu. Djeca su uživala u posjeti, neki su odlučili biti vatrogasci kad odrastu.  Proširili smo svoje postojeće spoznaje, razvijali nova znanja, poticali kreativnosti i radoznalosti, razvijali suradničke igre te osjećaj pripadnosti zajednici u kojoj živimo. Veliko hvala našim vatrogascima na posjeti i zajedničkom druženju .

Ovaj tjedan provodili smo aktivnosti na temu “Prometa”. Nastojali smo potaknuti djecu na razmišljanje o prometu, kako predvidjeti moguću neočekivanu situaciju, probuditi pojačani oprez u prometu, naučili smo poštivati prometna pravila i znakove. Djeca su od ranije upoznata s nekim prometnim pravilima i znakovima, bilo je potrebno proširiti spoznaju o istim i potaknuti ih da se osjećaju odgovorno. Sva stečena znanja kroz razgovore, promatranje znakova, gledanje videozapisa “Crvenkapica u prometu” , primjenjivali smo i kroz ponuđene didaktičke igre. Uz to, naučili smo pjesmice ”Kotači autobusa” i ”Semafor” koje su djeca rado usvajala i koristila u igri. Pročitali smo i nekoliko slikovnica na temu prometa: ”Sa zebrom sigurno u prometu”, ”Mali i veliki-u prometu”, ”Zebra koja je izgubila pruge”, ”Avioni”. Kreativnost djece došla je do punog izražaja u oslikavanju i izradi prometnih znakova koje su naučili imenovati, izradi vozila i maketa od pedagoški neoblikovanog materijala. Najviše vremena djeca su provela u simboličkoj igri u kojoj su izmjenjivali uloge: policajac, pješak, vozač te su usvajali strpljivo čekanje na red, poštivanje pravila igre, međusobno uvažavanje. Šetnjom okolicom vrtića utvrđivali smo i usvajali pravila poželjnog ponašanja u prometu koja su važna za našu sigurnost.

Designed by: Logo Georg