Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

Općina Hlebine dobila priznanje za najtransparentniju općinu u županiji i jednu od 20 najboljih u Hrvatskoj

„Izvrsnost nikada nije slučajnost, to je rezultat visoke namjere, iskrenog truda, inteligentnog usmjeravanja, vještog izvođenja i vizije da se prepreke vide kao prilike.“

Transparentnost je ključna riječ istraživanja, koga su od studenog 2022. do siječnja 2023. proveli Centar za istraživanje i razvoj Effectus veleučilišta i Veleučilište u Šibeniku, na uzorku od 428 općina u Hrvatskoj. Za svaku su općinu prikupljeno je 33 informacije sa službene web stranice, a istraživanje se provodilo prema kriterijima: transparentnosti ustroja, normativnoj transparentnosti, transparentnosti rada načelnika/ice, transparentnosti rada općinskog vijeća, transparentnosti proračuna, transparentnosti planskih aktivnosti, upravljanju imovinom i rizicima, socijalnim i poticajnim mjerama te anti koruptivnim mjerama.

„Provođenjem projekta Centra izvrsnosti uspostavit će se edukativna mreža visokoškolskih programa i programa cjeloživotnog obrazovanja za zaposlenike jedinica lokalne samouprave. Bit će to i prilika da, kroz Centar izvrsnosti svaka općina dobije priliku propitati svoju praksu i usporediti se ne samo sa susjednim općinama, već sa svim općinama u Republici Hrvatskoj, što će, zasigurno, intenzivirati međuopćinsku suradnju“, naglasio je dekan EFFECTUS veleučilišta Đuro Horvat.

Dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić osvrnuo se na ciljeve projekta: “Ciljevi projekta su dugoročni i njima se želi pomoći općinama da u svom radu i djelovanju usvoje europske standarde, osobito one koji se odnose na upravljanje kvalitetom javnih usluga koje pružaju građanima i pravnim osobama. Centar izvrsnosti pružit će i potporu u provedbi propisa kojima je uređeno poslovanje općina (više od 600 propisa uređuje neka od pitanja važna za djelokrug rada općina).“

Jadran Antolović, voditelj projekta posebno je istaknuo kako je u istraživanju sudjelovalo 26 studenata koji su poput „građana“ pretraživali objave 33 ključne informacije i time prikupili 14 124 informacije.

Predstavljanju rezultata istraživanja i uručivanju pohvala i povelja izvrsnosti za transparentnost poslovanja prisustvovao je i državni tajnik ministarstva pravosuđa i uprave, gdin. Sanjin Rukavina.

Općina Hlebine našla se među dvadeset najbolje ocijenjenih općina u Hrvatskoj, a najbolje je ocjenjena općina na području Koprivničko-križevačke županije. Budući da Općina Hlebine svake godine dobije odličnu ocjenu za transparentnost proračuna, ovo priznanje još je jedan dokaz dobrog i transparentnog rada svih djelatnika općinske uprave na čelu sa općinskom načelnicom Božicom Trnski.

Priznanje ispred Općine Hlebine preuzela je općinska načelnica Božica Trnski.

 

Designed by: Logo Georg